iPhone 4S pre-order begint vandaag in Duitsland, Frankrijk, UK en meer landen – iPhone – iPhoneclub.nl

Na een lange dag stilte op iPhoneclub, uit respect voor Steve Jobs, gaan we vandaag weer van start met het nieuws. De iPhone 4S is vanaf vandaag in pre-order te bestellen. in de VS, maar ook in enkele Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk, is de iPhone 4S vanaf 9:01 uur plaatselijke tijd te reserveren. Het uitleveren begint echter pas vanaf 14 oktober. Dit is twee dagen na de officiële start van iCloud en iOS 5. in Nederland en België komt de iPhone 4S twee weken later, op 28 oktober beschikbaar. via de online Apple Store kunnen klanten een iPhone 4S zonder abonnement aanschaffen. in Duitsland en Frankrijk betaal je €629 voor het goedkoopste model, een iPhone 4S met 16GB opslagruimte. De inwoners van de betreffende landen krijgen overigens ook nog te horen wat de tarieven bij de diverse providers zijn. Operator T-Mobile heeft in Duitsland de prijzen al vrijgegeven. De goedkoopste 16GB iPhone 4S is voor een prijs tussen de €49,99 en €239,99 verkrijgbaar bij een abonnement. Wil je de 64GB iPhone 4S, dan moet je tussen de €279,99 en €459,99 betalen. De bijbehorende abonnementen kosten tussen de €35,96 en €89,95 per maand. Mensen die een Premiere Ticket bij T-Mobile hadden gekocht, kunnen vanaf 9:00 uur langsgaan bij hun lokale T-Mobile-verkooppunt in Duitsland.

In de VS is de Apple Store al offline gegaan, ter voorbereiding op de pre-orders. Deze zullen vanaf 12:01AM PST (Pacific Time) van start gaan. in de VS zijn de abonnementsprijzen al bekend. Ook kunnen de Amerikanen kijken of ze in aanmerking komen om te upgraden. Ook al is de iPhone 4S een wereldtelefoon die GSM en CDMA aankan, dat wil niet zeggen dat het volledig zonder beperkingen is. Amerikanen die de iPhone 4S willen kopen, zullen ontdekken dat de iPhone 4S op een CDMA-netwerk geactiveerd moet worden. Het tussentijds wisselen tussen aanbieders Sprint en Verizon blijkt bovendien moeilijker dan gedacht.

Hoewel Apple een unlocked iPhone 4S verkoopt, gaat het in werkelijkheid alleen om een unlocked GSM-versie, zoals gebruikt door AT&T. Je kunt de iPhone 4S wel op het Amerikaanse netwerk van T-Mobile gebruiken, maar omdat die een andere frequentieband voor 3G-verkeer gebruikt (die de iPhone niet ondersteunt) zul je slechts op GPRS-snelheid kunnen internetten. Mocht je op vakantie gaan naar de VS, dan is het dus zaak op te letten dat je op AT&T zit, als je snel wilt internetten (en een flinke buitenland-databundel hebt). Nog een ander aandachtspuntje: een iPhone geactiveerd op het AT&T-netwerk werkt niet automatisch op CDMA-netwerken in andere landen, zoals in Korea. Ook kunnen operators of landen bepaalde beperkingen opleggen.

Nog een ander punt over de datasnelheid: de iPhone 4S ondersteunt HSDPA tot 14,4 Mbps. Afhankelijk van de definitie die je hanteert kun je daarbij over 4G spreken. Maar niet iedereen zal daarvan kunnen profiteren. De lokale operator moet maar net die snelheid ondersteunen. AT&T in de VS kan bijvoorbeeld in de praktijk maar snelheden tussen de 700 kbps en 1,7 Mbps, waardoor gebruikers maar eentiende van het potentieel gebruiken. Vodafone en T-Mobile bieden bij hun iPhone-abonnementen een snelheid van 7,2 Mbps. Bij KPN kun je bij de abonnementen Bel-SMS-WebXL wel theoretische snelheden van 14,2 (gek genoeg geen 14,4) Mbps verwachten. Bij Vodafone heeft Bel+SMS+Web Smart wel 14,4 Mbps en bij T-Mobile is 7,2 Mbps echt het hoogst haalbare.